Salone del Mobile Milano

V dneh od 16. do 19. aprila 2024 v Milanu poteka največji sejem notranje opreme imenovan Salone del Mobile Milano. Sejem ima bogato zgodovino saj je letos potekal že 62 leto. Na 210.000 kvadratnih metrih je razstavljalo več kot 1900 razstavljavcev iz vseh koncev Evrope.  Sama sem si za obisk vzela dva dni, saj je v enem dnevu preprosto nemogoče raziskati celoten sejem, kljub dvema dnevoma zagotovo nisem videla vsega. Udeležba takega sejma je v mojem poklicu preprosto nujna, saj le tako lahko spoznam in v živo vidim vse novosti in trende, ki bodo v prihodnjih letih narekovali naše bivanje. 

Milanski sejem je postregel z veliko odličnimi proizvajalci in predstavil prihajajoče trende, se pa je potrebno zavedati, da so nam ti trendi samo vodilo in ne pomenijo, da jih moramo uporabiti. Notranja oprema je tako kot oblačila, trendi se spreminjajo s svetlobno hitrostjo mi pa se moramo obleči in opremiti dom tako, da se bomo najboljše počutili. 

Kamen, les in steklo

So trije materiali, ki se ponavljalo skozi praktično vse prostore in opremo. Les je skoraj povsod odet v barvo ali pa oblikovan z različnimi vzorci. Kamen najdemo tudi tam kjer ga mogoče ne bi pričakovali, predvsem na frontah kuhinj. Steklo, ki daje dodatno refleksijo pa bogati kose bodisi kot podnožje miz, vrata omar ali pod kamnom. 

Travertin, travertin in še enkrat travertin

Lapis tiburtinus kar v latinščini pomeni »Kamen in Tibere« najdemo povsod. Ta kamen ki me je očaral že takoj, ko sem ga prvič videla se na sejmu Salone del Mobile pojavlja v kuhinjah, kopalnicah, dnevnih sobah, garderobah, lučeh,… skoraj vsak razstavljavec je ta čudovit material vkomponiral v kak kos. Sama sem nad tem trendom navdušena! Brezčasnost in umirjenost, ki jo lahko uporabimo v vseh kotičkih našega doma.

Barve? Da, vendar umirjene

Vso pohištvo je odeto v umirjene barve rdeče, rumene, modre, zelene. Vse linije pohištva so minimalistične in tanke ter barvne. Z takšnim pohištvom dosežemo toplino in pestrost. Med tem ko je vse ostalo oblazinjeno pohištvo v nežnih zemeljskih tonih. Globoke in nizke a udobne sedežne garniture kar vabijo utrujene noge k počitku.

Toplina luči

Na sejmu sicer ni bilo prisotnih skoraj nobenih ponudnikov luči, kar pa ne pomeni, da jih nisem videla veliko. Pri lučeh sem opazila, da je poleg dizajna pomembna tudi igra senc, ki ambient še dodatno obogatijo. Veliko pa je tudi skritih svetil.  

Ostali prispevki

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih.