Rastline v prostoru

Rastline so bile pomemben del človeške zgodovine in so jih tisoče let gojili v zaprtih prostorih.

Stari Egipčani so bili znani po svoji ljubezni do rastlin in so jih uporabljali na različne načine, tudi kot okras v svojih domovih. Prav tako so rastline v okrasne namene vzgajali v rimskem imperiju, kjer so premožni pogosto imeli notranje vrtove ali dvorišča, polna eksotičnih rastlin.
V srednjem veku so rastline vzgajali za namene zdravljenja predvsem v samostanih.

V 19. stoletju so rastline v viktorijanski Angliji postale simbol bogastva in statusa. Premožne družine so svoje domove okrasile z eksotičnimi rastlinami z vsega sveta, zato so postali priljubljeni notranji vrtovi, imenovani “zimski vrtovi”. Znameniti vrtovi Kew v Londonu, ki so bili odprti leta 1840, so bili priljubljena destinacija za navdušence nad rastlinami.

 

Na splošno so imele rastline pomembno vlogo v človeški zgodovini in so še danes cenjene zaradi svoje lepote in koristi.

Rastline lahko pomagajo izboljšati kakovost zraka v vašem domu z odstranjevanjem onesnaževal in sproščanjem kisika v zrak. Nekatere rastline so še posebej dobre pri odstranjevanju določenih toksinov, kot sta formaldehid in benzen.

Študije so pokazale, da lahko bivanje v bližini rastlin pomaga zmanjšati stres in tesnobo ter spodbuja občutek umirjenosti in sproščenosti. To naj bi bilo zato, ker imajo rastline naravno sposobnost, da nam pomagajo pri povezovanju z naravo. 

Rastline na delovnem mestu pomagajo povečati produktivnost in zmanjšati odsotnost z dela. Lahko jih uporabite kot okrasne elemente v vašem domu, ki vašemu življenjskemu prostoru dodajo barvo in teksturo.

Ko izbirate rastline za svoj dom, je pomembno upoštevati raven osvetlitve in vlažnosti v vašem prostoru, pa tudi svoje želje in sposobnosti nege. Nekatere priljubljene sobne rastline vključujejo Monstere, taščin jezik , razne plezalke, fikusi in podobne.

Ostali prispevki

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih.