Feng Shui

Feng shui ima kar nekaj pravil pri sami gradnji in arhitekturi kot tudi pri notranji opremi. V tem blogu sem bom bolj koncentrirala na notranjo opremo oziroma razporeditev po prostoru ob prenovi ali snovanju novih objektov.


Kuhinja

V feng shui se kuhinja povezuje z zdravjem in blaginjo stanovalcev. Pravijo , da bolezen v telo pride skozi usta, blaginja pa je povezana, s tem, da je človek vedno sit. Feng shui priporočilo je, da se kuhinja umakne od vhoda v hišo. Prostor za kuhinjo naj bi bil zaprt na vsaj dveh straneh in pravilne oblike. Najugodnejši položaj kuhinjskih elementov je, da oseba, ki pripravlja hrano vidi vrata. Ob raziskovanju bivanja po načinu Feng shui mi je bilo zanimivo, da sta za štedilnik oziroma pripravo hrane najugodnejša les in plin nikakor pa naj ne bi bila ugodna elektrika. Elektromagnetno sevanje plošče bi naj namreč spreminjalo strukturo vode in hrane.

Jedilnica in dnevni prostor

Tukaj je pomembna predvsem postavitev jedilne mize in stolov. Jedilno mizo je potrebno postaviti tako, da ima vsak položaj za mizo vsaj eno ugodnosti. Kot ugodnosti sedišč razumemo predvsem zaščito zaledja, nadzor nad prostorom in pogled skozi okno. Miza sama pa mora biti pravokotne, okrogle ali ovalne oblike. Kot zanimivost se mi je ob prebiranju zdelo, da Feng shui odsvetuje stekleno jedilno mizo, saj steklo naj ne bi zagotavljalo zadostne stabilnosti.

Sedežno garnituro v dnevni sobi je ob upoštevanju Feng shui postaviti ob  trdno steno oziroma tako, da imamo zavarovano zaledje in možnost pogleda na vrata ter skozi okno.

Spalnica

V spalnici je pomemben predvsem položaj postelje. Postelja mora biti stran od vrat in okna. Tako da vam noge ne gledajo nasproti vratom, saj je ta položaj najbolj neugoden v kolikor stanovanje urejamo po načelu Feng shui. Prav tako postelja ne sme biti tik ob oknu. Pomembno je tudi, da ima postelja nekakšno vzglavje. To je lahko v trikotni obliki kar po Feng shui predstavlja ogenj, visoka kar predstavlja les, valujoče oblika predstavlja vodo ali pravokotna oblika, ki predstavlja zemljo, med tem ko okroglo vzglavje predstavlja kovino. V steni vzglavja prav tako ni priporočeno imeti vodovodnih ali električnih instalacij. Nemoteno potovanje energij, kar je glavno vodilo filozofije Feng shui omogočimo tudi, da v spalnici nimamo nikakršnih nepotrebnih predmetov in navlake.

Otroška soba

Za otroško sobo veljajo enaka pravila kot za spalnico. Nad posteljo naj ne bo polic, težkih lestencev. Pri delovnem mestu bi bila idealna pozicija, da ima za seboj trdno steno, stranski pogled na okno in odprt pogled na vrata. Seveda pa ima malokatera otroška soba možnost tako razkošne postavitve, v tem primeru najprej poskrbimo za posteljo šele potem za pozicijo delovnega prostora.

Kopalnica in stranišče

Kopalnica in stranišče sta v filozofiji pogosto povezana z vodo, kar pomeni, da sta najbolj aktivna. Odsvetovana je umestitev ob ali nad vhod v hišo, prav tako pa se ne priporoča, da je kopalnica del spalnice. Da »umazana« energija ne vstopa v ostale bivalne dele je potrebno vrata kopalnice imeti veš čas zaprta in zaprt mora biti tudi pokrov školjke.

Ostali prispevki

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih.